Stamboeken KNIL Niet-Europees

In de collectie Stamboeken en pensioenregisters van Militairen KNIL in Oost- en West-Indië (Nationaal Archief, inventaris 2.10.50), is een serie stamboeken aanwezig van militairen met een niet-Europese achtergrond, vaak Javaans, Moluks of Chinees. Omdat er van deze bevolkingsgroepen weinig familiegegevens on-line te vinden zijn, indexeren we zowel de hoofdpersoon als eventuele echtgenote(s) en de ouders.

Javaanse, Molukse en Chinese namen hebben elk hun eigen opbouw:
  • Bij Javaanse personen is er meestal maar één naamdeel, bijvoorbeeld ‘Abdoelwahab’ of het islamitische ‘Abdoellah bin Abdoel Sjoekoer’
  • Bij Molukse personen zijn er meestal twee naamdelen, bijvoorbeeld voornamen ‘Octovianus Esau’ en achternaam ‘Nanlohij’. Eventueel kan er een tussenvoegsel zijn.
  • Bij Chinese personen zijn er meestal drie naamdelen, bijvoorbeeld ‘Bhe Khi Sjen’. Hier is de familienaam ‘Bhe’, de generatienaam ‘Khi’ en de voornaam ‘Sjen’.

Deze notatiewijze kan voorkomen bij de hoofdpersoon op de kaart, maar ook bij diens echtgenoot, vader of moeder.

Er zijn ook scans waar geen persoon op vermeld staat, bijvoorbeeld bij de kaft en schutbladen van het stamboek, of bij lege formulieren. Bij deze scans is het voldoende om alleen een minteken (‘-‘) in te vullen bij de achternaam van de hoofdpersoon en het formulier verder leeg te laten.

Meehelpen met dit indexeerproject? Ga dan naar https://ugc.jayveel.nl/knil-niet-europees/invoeren/


Voorbeelden

Hieronder een aantal voorbeelden van kaarten met het ingevulde formulier erbij:

AbdoelwahabAbdoellah bin Abdoel SjoekoerOctavianus Esau NanlohijBhe Khi Sjen